Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord

Hanneke maakte met plexiglas een stolp om over dit prachtige marmeren schaakbord te zetten, om de stukken tegen nieuwsgierige kattenpootjes te beschermen. Ontdek nu hoe ze dit project heeft aangepakt!

Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord3 1e
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord4
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord2
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord3 1e
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord4
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord
Plexiglas stolp voor marmeren schaakbord2

Het project

Hanneke: “Onze oudste kleinzoon houdt van schaken. Toen mijn dochter bij Hergebruik voor € 5,00 een marmeren schaakbord vond met prachtige stukken, waarvan er een aantal gebroken waren, hoefde ze niet lang na te denken en nam het spel mee. Ik ben de klusjesvrouw in de familie en kreeg dan ook de eer om samen met mijn man de stukken te repareren. Dat was best lastig, de kruisen van beide koningen waren afgebroken en één kruis was helemaal weg. Verder waren er stukken slordig met vieze lijm geplakt, wat erg afbreuk deed aan het geheel.

Hoe zou ik de gelijmde oppervlakken schoonmaken?!? Het leek mij het beste om eerst te kijken of de lelijke bobbels gele lijm er met de slijpmachine er af wilden. Toch wel een hachelijke onderneming en daarom legde ik ze in een heet sopje. Ik kon mijn ogen niet geloven, de lijm was blijkbaar zo slecht dat alle gelijmde delen uit elkaar waren gevallen. De vlakken pasten nu weer goed op elkaar en het lijmen was zo gedaan.Toen was ik toe aan de kruisjes. Nu was ik al een poosje aan het knutselen met koperdraad, haken, breien, knopen en zo meer. Zodoende lag het klosje koperdraad op mijn tafeltje en zo heb ik 2 kruisjes van gedraaid koperdraad gemaakt. Met 2 houten kraaltjes heb ik ze op de koningen gelijmd.

Het kunststofproject:
Het schaakspel kon naar mijn kleinzoon, die het zo mooi vond dat het een permanente plek op tafel kreeg. Maar het bleek dat zijn katten het spel ook bijzonder interessant vonden, dus zochten we een oplossing. En die vonden we in een stolp over het schaakspel heen. We hebben plexiglas plaatjes op maat laten zagen door Kunststofplatenshop en video’s op de site bekeken hoe dat te lijmen. Het was onze eerste keer om plexiglas te ‘lijmen’ met Acrifix en met onze, toch niet meer zo stevige handen, werd het een beetje een kliederboel. We hebben eerst de zijkanten gelijmd. De bovenkant sneden we uit een oude plexiglasplaat en daar brak helaas een hoekje af! Niet getreurd, het ging om de functionaliteit en een volgende keer zou het beter gaan. Voor het ontbrekende hoekje heb ik nog een kruisje gebogen en erin vastgezet met koperdraad. Als handvatten heb ik een dode tak uit mijn tuin, geschild en op maat gezaagd. Wij blij, kleinzoon blij. Wie weet maken we de stolp nog een keer opnieuw, we hebben van deze keer heel veel geleerd.”

Tip

Hanneke: “Goed voorbereiden en dan gewoon doen!”

Gebruikte materialen